"Męska" sałatka w 10 minut. Podstawą sałatki jest tuńczyk z puszki oraz kukurydza (też z puszki).

800 IMG 4260 Salatka v1

Zapraszam do lektury!

Po przygotowaniu sałatka starcza dla dwóch facetów, lub na trzy osoby ;-]

images/stories/20111221_Salatka/800_IMG_4054_zm_v1.JPG

Sprzęt obowiązkowy:

  • Micha. Moja ma średnicę 25,5 cm i głębokość 10 cm.
  • Coś do mieszania. W zasadzie wystarczy dowolna duża łyżka, kopyść. Przecież można się też posłużyć dowolną ręką. Przez długi czas mieszałem drewnianą dużą łychą. Tym razem wykorzystałem widoczne na zdjęciu sztućce do sałatki. Do kupienia w Ikea.
  • Widelec. Przyda się do rozdrobnienia tuńczyka. Posługuję się tym samym widelcem, który tworzy z dużą łyżką "sztućce do sałatki".
  • Łyżka. Przyda się do wyjęcia porcji majonezu i jogurtu. Posługuję się łyżką ze "sztućców do sałatki".

Sprzęt nieobowiązkowy:

  • Metalowe sitko. Ułatwi odcedzenie soków z niektórych składników. Widoczne na zdjęciu ma 8,5 cm średnicy.



images/stories/20111221_Salatka/800_IMG_4056_zm_v1.JPG

Wszystkie produkty do kupienia w najbliższym Lidlu (2012):

  • Przyprawy: bazylia i oregano. Torebka suszonej bazylii i torebka suszonej oregano. Wykorzystamy całkiem sporo przypraw, ale takie torebki wystarczą spokojnie na trzy porcje.
  • Majonez. Słoik majonezu dekoracyjnego Winiary, 400 ml.  Jeden taki słoik wystarczy na 5-6 sałatek. Na jedną sałatkę wystarczą dwie duże, czubate łyżki.
  • Tuńczyk w puszce. Uwaga, trzeba być czujnym. Proponuję kupić "Tuna Steak". 195 g. Zużyję całą puszkę.
  • Jogurt naturalny. Może być 2,5 %, taki jak na zdjęciu. 200 g w opakowaniu. Zużyję całą puszkę.
  • Kukurydza. Znakomita jest polska, "Pudliszki". 400 g w puszce. Zużyję całą puszkę.
  • Oliwki. Ja preferuję czarne, ale co kto lubi. W słoiku jest podobno 130 g odcieku. Zużyję cały słoik.
  • Ser sałatkowy. W Lidlu mają idealną mieszankę. Nazywa się to, cytuję, "ser pełnotłusty w oleju roślinnym z ziołami i przyprawami", Sofka. W słoiku, 300 g. Zużyję cały słoik.



images/stories/20111221_Salatka/800_IMG_4057_zm_v1.JPG

Najważniejszą operacją przy przygotowaniu tej sałatki jest odcedzanie składników, czyli oddzielanie zawartości puszek czy słoików od sosu, w którym pływa zasadnicza zawartość. Na sąsiednim zdjęciu odcedzam tuńczyka z oleju. Dokładnie tak samo odcedzam kukurydzę, oliwki oraz ser sałatkowy.

 

Otwieram puszkę tuńczyka. Nie potrzebny jest otwieracz. Potencjalnie może się przydać nóż, którym podważam ucho pozwalające odciągnąć wieczko. Odcedzam tuńczyka. Pomagam sobie metalowym sitkiem. Jeżeli się nie ma sitka, to można to zrobić przykładając puszkę do ścianki zlewu.



images/stories/20111221_Salatka/800_IMG_4058_zm_v1.JPG
Wrzucam zawartość puszki do michy. Stosuję zasadę bezwładności. Jeżeli nie działa, wykorzystuję do wydobycia zawartości z puszki widelec.



images/stories/20111221_Salatka/800_IMG_4060_zm_v1.JPG
 Następnie należy rozdrobnić tuńczyka na małe kawałki ugniatając je widelcem.



images/stories/20111221_Salatka/800_IMG_4062_zm_v1.JPG

Kolejność dodawania kolejnych składników jest dowolna.

 

Oliwki. Odkręcam słoik. Płuczę sitko i odcedzam zawartość słoika nad zlewem. Oliwki lądują w misce.



images/stories/20111221_Salatka/800_IMG_4063_zm_v1.JPG
 Otwieram pojemnik z jogurtem naturalnym i całą jego zawartość wrzucam do miski, pomagając sobie łyżką.



images/stories/20111221_Salatka/800_IMG_4064_zm_v1.JPG
Kukurydza. Otwieram puszkę, płuczę sitko. Odcedzam zawartość puszki.



images/stories/20111221_Salatka/800_IMG_4066_zm_v1.JPG
Majonez. Dodaję dwie duże łyżki. Jeżeli damy za mało majonezu, to smak jogurtu zdominuje sałatkę i to już nie będzie "to". Podobnie w drugą stronę: sam majonez nie nada potrawie właściwego smaku.



images/stories/20111221_Salatka/800_IMG_4067_zm_v1.JPG
 Czas na przyprawy. Śmiało wysypujemy mniej więcej jedną trzecią torebki oregano lub tak zwaną garść męską, aż do przykrycia zawartości.



images/stories/20111221_Salatka/800_IMG_4068_zm_v1.JPG
 Podobnie robimy z bazylią. Śmiało wsypujemy mniej więcej taką samą ilość bazylii.

 

 

images/stories/20111221_Salatka/800_IMG_4260_Salatka_v1.JPG
Ostatnia czynność to zmieszanie wszystkich składników ze sobą. Mieszamy w sam raz tak, aby uzyskać mniej więcej równomierne rozłożenie składników. 

 

images/stories/20111221_Salatka/800_IMG_4259_Grzanki_v1.JPG
Proponuję spożyć sałatkę z chlebem. Osobiście podaję do niej grzanki przygotowane w opiekaczu. Przygotowuję je z "Chleba tostowego pełnoziarnistego" LaCestera. Do nabycia oczywiście w Lidlu. 



images/stories/20111221_Salatka/800_IMG_4268_GrzankiiSalatka_v1.JPG
 

Artykuł dedukuję Krowie.

 

Smacznego!

Komentowanie za pomocą rozszerzenia JComments zostało wyłączone. Zapraszam do dodawania komentarzy za pomocą aplikacji Disqus.